Van’da 18 yıldır ‘Öldürme’ suçundan aranan şahıs Ankara’da yakalandı Van’da 18 yıldır ‘Öldürme’ suçundan aranan şahıs Ankara’da yakalandı

Evliya Çelebi Uygulama Oteli Konferans Salonu’nda düzenlenen '1. Deprem Bilinci İmar ve Kentsel Dönüşüm Çalıştayı' bugün düzenlendi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van AFAD, Edremit Belediyesi, Tuşba Belediyesi, İpekyolu Belediyesi, Gevaş Belediyesi, Çaldıran Belediyesi, Gürpınar Belediyesi, Bahçesaray Belediyesi, Van İş Adamları Derneği'nin (VİŞAD) paydaş olduğu Türkiye Gazeteciler Yazarlar ve Aydınlar Platformu (TÜGYAP) tarafından birincisi düzenlenen deprem çalıştayına Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan konuşmacı olarak katıldı. Türkiye Gazeteciler Yazarlar ve Aydınlar Platformu (TÜGYAP) Genel Başkanı Yasin İpek, yaptığı konuşmada, birlik olmanın önemine değinerek; Resmi kurumlar, STK'lar, siyasi partiler, bireyler, aydın insanlar ve toplum yararını düşünen herkesi bu ve benzeri organizasyonlarda görmek isteriz'' dedi.

''ÜLKEMİZ DÜNYA RİSK RAPORUNDA 13'ÜNCÜ SIRADA''

Van'ın afet portansiyeline dokunan Van YYÜ Afet Yönetimi ve Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Sacit Mutlu, '' Afet riskini ortaya çıkaran üç temel etken var; bunlardan biri risk unsuru. Yani insan ve insanın etkileşimde bulunduğu her şeydir. Bir diğeri tehlike boyutudur, doğa ve insan kaynaklı ortaya çıkabilecek tehlikeler. Diğeri ise zarar görebilecek kavramlardır. Bunların bir araya gelmesi ile beraber afet riski ortaya çıkıyor. Ülkemizin bu anlamda dünya risk raporuna baktığımız zaman 2023 yılında yayınlanan raporda, ülkemizin 16.23 risk puanıyla 13'üncü sırada olduğunu görebiliyoruz'' şeklinde konuştu. Eğitimci-Yazar Bahri Yıldızbaş, ''Deprem Eğitimi ve Bilinci'' üzerine yaptığı konuşmada, deprem çalışmaları hakkında bilgi verdi. Yıldızbaş, ''Bütün kurum yöneticileri, bütün çalışanları birlikte eğitimden geçirilmediği sürece, tahliye planları düzgün şekilde yapılmadıkça deprem bilinci oturmaz'' dedi. Van YYÜ Eğitimde Rehberlik ve Psikolojik Hizmetler Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuat Tanhan, 'Deprem Psikolojisi' üzerine yaptığı konuşmada, afet sonrası bireyde oluşan kaygı bozukluğuna değiindi. Tanhan, “Biz olayları konuşmaktan kaçıyoruz, konuşanlardan da bazen rahatsızlık duyuyoruz. İyileşmenin ikinci ve en önemli durumu başımıza geleni anlatmamız gerekiyor'' dedi.

''KUZEY ANADOLU KIRIĞININ BAŞLADIĞI YER VAN''

Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan da, ''Van'ı deprem alanında ilgilendiren ve bunu tetikleyen en büyük baskı Bitlis arus kuşağı diye adlandırdığımız Arap levhasından geliyor. Suriye'nin ve Irak'ın bulunduğu yerden Arap kıtası dediğimiz kıta, her yıl iki ile üç santimetre Anadolu'yu kuzeye doğru kaptırıyor'' dedi. Van kentinde geçmişten bu yana meydana gelen depremleri aktaran Ercan, ''Kuzey Anadolu kırığının başladığı yer Adilcevaz üzerinden Varto üzerinden, Erçek Gölü'nün bulunduğu kesime oradan da Hoy kentine doğru uzanıyor. Bunun saçak yaptığı yer ise Muş oluyor, oradan da Çaldıran ve Malazgirt üzerinde İran topraklarına gidiyor, Kuzey Anadolu kırığının ilk başladığı yer Van'' diye konuştu. Çalıştay, yarın da devam edecek.