Yazar Semih Ünal bu haftaki yazısında deprem riskini ele aldı. Depremin şiddeti ne olursa olsun, yapının dayanıklı olmasının ölüm riskini azalttığını ifade eden Ünal, tedbir ve denetimin artırılması gerektiğini ifade etti.

“Her an olabilecek depremlerde büyük can kaybı ve maddi kayıpların yaşanmaması için, her birey kendine düşen görevleri yerine getirmelidir. Deprem konusunda toplum olarak bilinçlenmeliyiz. Depremler değil, alınmayan önlemler öldürüyor!” diyen Yazar Semih Ünal, öncelikle ilk olarak yapıların denetlenmesi ve dayanıklı olmayan yapıların dönüşüme alınması gerektiğini söyledi.

Yapı stoklarının kent genelinde eskidiğini ve bu yapıların hızlı bir şekilde kontrol edilerek dayanıklılığının sınanması gerektiğini vurgulayan Yazar Semih Ünal,” Yaklaşık 2 aydır gündemimizde deprem var. 50 bini aşkın vatandaşımız kardeşimiz enkaz altında kalarak hayatını kaybetti. Bilindiği üzere Türkiye’nin her bölgesi deprem riski barındırıyor. Depremin kaçınılmaz olduğunu bilmemiz gerekiyor ve yapılarımızı inşa ederken dayanıklı yapılar üretmemiz gerekiyor. Yeni yapıların dayanıklı inşa edilmesi kadar eski yapıların da kontrol edilmesi gerekiyor. Yapı stoklarının elden geçirilmesi gerekiyor.” Dedi.

Yapı denetim firmaları kadar, yerel yönetimlere de büyük iş düştüğünü belirten Yazar Semih Ünal,” Yapı denetim firmalarına topu atmak ve müteahhitleri başıboş bırakmak doğru değildir. Yapı denetim kadar belediyelerin de bu kontrol mekanizmasına dahil olması gerekiyor. İmara açılan bölgeler gözden geçirilmeli, kat sayıları tekrar masaya konulmalı ve hatta gerekirse inşaatların projeleri dahi kimliklendirilerek denetime alınmalı.” Diye konuştu.