Yumuşak dokularda olan yaralanmanın ya da dirseklerde bulunan eklemlerin kıkırdakları ile birlikte kopması gibi durumlarda meydana gelen ön kol kemikleri olan radius ve ulna üst kol kemiği humerus yerinden çıkması sonucunda oluşur.
Dirsek Çıkığının Nedenleri
- Dirsek çıkıklarının çoğunun nedeni genellikle bir düşmedir. Bununla birlikte, herhangi bir travmatik yaralanma (araba kazası gibi), dirsek çıkığı ile sonuçlanabilir.
- Dirsek Çıkığı Belirtileri
- Dirseklerde şiddetli ağrı, şişlik ve kolu bükememek, dirsek çıkığı belirtileridir.
- Bazı durumlarda, ellerde his kaybı gibi semptomlar oluşabilir. Arterler ve sinirler dirseğinizden geçer, bu nedenle çıkık sırasında onları yaralamış olabilirsiniz.
Doktora Ne Zaman gitmeliyim?
- Dirseğinizi hareket ettiremiyorsanız, şiddetli ağrınız varsa, elinizi hissedemiyorsanız veya bileğinizde nabız yoksa derhal doktorun ofisine veya hastanenin acil servisine gitmelisiniz.
- Doktor muayene ile başlayacaktır.
- Doktor nabzınızı kontrol ederek sinirlerinizin ve atardamarlarınızın zarar görmediğinden, normal hissedebildiğinizden, parmaklarınızı ve bileğinizi hareket ettirdiğinizden ve kanın elinize normal şekilde aktığından emin olacaktır.
- Sonra, doktor röntgen alacak. Bazen kemikteki kopmalar çıkıklara benzeyebilir ve çıkıklar meydana geldiğinde bazı kopmalar olur.
- Doktor, atardamarınızın yaralandığından şüpheleniyorsa, atardamogram ( atardamızın röntgeni) gibi başka testler yapılabilir.
- Bir dirsek çıkığı, tıbbi bakım gerektiren ciddi bir yaralanmadır. Evde dirseğe buz koyun. Bu buz işlemi, ağrının azalmasına yardımcı olacak ve şişliğin bir kısmını azaltacaktır. Ancak yapılacak en önemli şey bir doktoruna görünmektir.
Dirsek Çıkığını Evde Nasıl Kontrol Edebilirsiniz?
- Dirsek çıkığı yaralanmalarının doktor tarafından değerlendirilmesi en iyisidir, ancak evde de koldaki arter ve sinirlerin sağlam olup olmadığını gösteren bir kaç belirtiyi kontrol edebilirsiniz.
- Arteri kontrol etmek için, el bileğinizin alt kısmındaki baş parmağınızın altına bastırın. Nabzınızı hissedebilmelisiniz. Parmaklarınızın ucuna doğru bastırın. Baskı yapılan bölgenin beyaza dönmesi ve sonra 3 saniye içinde normal pembe renge dönmesi gerekir. Bu testlerden herhangi biri anormal ise derhal tıbbi yardım isteyin.
- Üç sinir dirsekten geçer. Her sinirin gücü ve hissine yardımcı olan bölümleri vardır. Önce “Dur” (radyal sinir fonksiyonu) diyormuş gibi bileklerinizi yukarı kaldırarak gücü kontrol edin, sonra parmaklarınızı birbirinden ayırın (ulnar sinir fonksiyonu), sonra parmağınızı küçük parmağınıza (ortanca sinir fonksiyonu) dokunmaya çalışın. Bu testlerden herhangi birinde sorun yaşarsanız derhal doktora gidin.
- El ve kolunuzun her tarafına dokunarak hissi kontrol edin. Herhangi bir uyuşukluk hissi oluşursa, hemen bir doktora başvurun.