PT100 probu genel olarak daha fazla endüstri alanlarında ve fabrikalarda bu sıcaklık sensöründen faydalanılır. Aynı zamanda sıcaklık seviyesinin sürekli olarak kontrol edilmesinin gerekliliği gibi hallerde, Laboratuvar gibi alanlarsa bu sensöre gereksinim duyulur. Sıcaklık ölçülmesini olanaklı kılan PT100 sıcaklı seviyesinin belirlenmesinde sıklıkla kullanılan bir üründür. PT100 probu için tam anlamıyla özel farklı nitelikleri olan direnç termometresidir denilebilir.

Pt100  modelleri tam olarak iki adettir. Bunlardan ilki ince film elemanı olarak bilinir. Bu en fazla kullanılan ve bilinen bir PT100 modelidir. Daha çok küçük ve hassas sıcaklık sensörü olarak yararlanılabilir. Diğer tip sıcaklık sensörü ise, tel sargılı olarak anılmaktadır. Bu tel sargılı eleman camdan yapılmış olan ve merkeze platin bir tel ile sarılmıştır. Bu şekilde iki tür PT100 proplarıyla karşılaşmak mümkündür.

PT100 Termometrelerin Kullanım Alanları

PT100 denilen dirençli termometreler her zaman söylediğimiz gibi daha fazla endüstri sektöründe kullanılıyor olsa da diğer alanlarda da bu sensörden yararlanılır. Ayrıca bu PT100 direnç termometresi ile geniş sıcaklık aralığına sahip değerler dahi kolaylıkla ölçülebilir. Termometrenin en büyük avantajlarından biri de hiç kuşkusuz ki geniş sıcaklık aralığını ölçebilmesidir.

PT100 problarının bir diğer önemli sayılan artısı ise sıcaklık aralığının geniş olmasının yanı sıra belirlenen sıcaklık düzeyinin de tam olarak doğru dereceyi yansıtmasıdır. Dolayısıyla direnç termometresinin ölçmüş olduğu sıcaklık değerleri tam olarak doğruyu yansıtacaktır.

PT100 Çalışma Prensibi Nedir?

Pt100 sıcaklık sensörlerinin çalışma özellikleri iyi olması sebebiyle endüstri sektöründe rahatlıkla tercih edilir. Ayrıca elektronik alanlarda bu sensör oldukça fayda sağlamıştır. Sıcaklık sensörleri zaman içinde iyi bir gelişme göstererek hemen her alanda kullanılmaya başlamıştır. PT100 propları platinden üretilmiş bir malzemenin dahi sıcaklığının değiştiğini kolaylıkla anlayabiliyor. Sıcaklık sensörlerinden çok büyük hatalar oluşmaması adına dört adet kablo bağlanması mantıklı olur. Bu şekilde sensörlerde oluşabilecek sorunlar giderilebilir. Kontel.org sitesinden ürünleri kolaylıkla inceleyebilir, detaylı bilgi alabilirsiniz.

PT100 Sıcaklık Sensörünün Seçimi Nasıl Olmalıdır?

PT100 sıcaklık sensörleri genellikle laboratuvarlarda ve fabrika gibi alanlarda kullanılıyor. Bu alanlarda sıcaklığın sürekli olarak ölçülmesi gerektiğinden bir dirençli termometreye gereksinim duyulmaktadır. Fakat bu termometre seçini yapılırken doğru bir sıcaklık sensörü seçmek oldukça önemlidir. Fabrika ve endüstriyel alanlarda olan çalışma ortamlarında herhangi bir sıkıntı oluşmaması için termometrenin seçimi özenle yapılmalıdır.

PT100 probları seçimi yaparken ilk olarak sıvı ya da metal olsun bu sensör hangi alana yerleştirilecekse ilk olarak o alana uygun sıcaklık sensörü kullanılmalıdır. Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise kablo seçimin iyi yapılmasıdır. Tüm bunlara dikkat edilerek ürün seçimi yapılır ise alınan verimde o derece iyi olacaktır. Sağlıklı verim alınması için ve garantili ürünler için Kontel Org sitesinde yer alan sensörleri inceleyebilirsiniz.

Kaynak: https://kontel.org/urun-kategori/pt100-sensor/