Marka Tescil Sorgulama Neden Gereklidir?

Küçük, orta veya büyük olmasından bağımsız bir şekilde her markanın ivedilikle markalaşması gerekir. Bir başka deyişle, marka olduğunu resmi olarak da kanıtlamalıdır. Marka tescili; markanın hukuki haklarını koruması bakımından değerlidir. 2020’li yıllarda olduğumuz şu günlerde her markanın marka tescili ile kendisini garanti altına alması gerekir.

Marka tescili öncesinde gerekli olan bir diğer adım ise marka tescil sorgulama! Gelin, marka tescil sorgulama hakkında çok işinize yarayacak türden bilgiler verelim!

Marka Tescil Sorgulama Nedir?

Marka sorgulama olarak da ifade edilir. Yeni marka başvurusu öncesinde marka vekillerinin dahil olduğu bir hazırlık sürecidir. Bu süreçten Türk Patent Enstitüsü sorumludur. Marka sınıflarına göre marka isim araştırmasının yapılması söz konusudur. Bir başka deyişle, marka tescili için geçmişte marka tescili yapılmış isimlere bakılır. Marka sahibi; hedeflenen marka adının başkaları tarafından kullanılıp kullanılmadığını öğrenir.

Marka tescil sorgulama sürecinde yardım almak şarttır. Alanında uzman marka vekilleri ile çalışıldığı takdirde herhangi bir sorun yaşanmaz. Bilhassa belirlenen isme dair herhangi bir marka tescilinin yapılıp yapılmadığı araştırılmalıdır. Sorgulama sonucunda benzer markaların çıkması halinde ivedilikle aksiyon alınmalıdır. Markaya dair isim veya logo değişikliklerine gidilebilir. Marka tescil sorgulama işlemi gerçekleştirilmediği takdirde büyük sıkıntılar yaşanabilir. Türk Patent Kurumu; marka tescil başvurusu sürecinde oldukça hassastır. Diğer markalarla herhangi bir benzerliğin ortaya çıkması ve markanın özgün olmadığının anlaşılması halinde yapılan başvuru kesinlikle kabul edilmez.

Marka Tescil Sorgulamaya Neden İhtiyaç Duyulur?

Marka tescil sorgulama; ölçeğinden bağımsız bir şekilde her marka için gereklidir. Tescili alınacak olan ismin benzerlik durumu kontrol edilir. Marka tescil sorgulama; bir an önce gerçekleştirilmelidir. Bilhassa markanın isminin belirlenmesi aşamasında yapılmalıdır. Gerekli kontroller yapılmadığı takdirde markalaşma sürecinde marka için herhangi bir risk veya engel olup olmadığını kestirmek imkansız hale gelir.

Takdir edersiniz ki, birçok sektörde benzer isimli markalara rastlanır. Bilhassa yeme içme sektöründe neredeyse aynı isme sahip markalar görülebilir. Bu durumun önüne geçebilmek adına marka tescil sorgulama işlemi gerçekleştirilmelidir. Bu işlem sayesinde aynı veya benzer isimli bir markanın olup olmadığı öğrenilir. Herhangi bir benzerlik tespit edildiği takdirde isim değişikliği yapılabilir.

Marka tescil sorgulama yapılmadığı takdirde markanın Türk Patent Kurumu’ndan geçer not alması imkansız hale gelir. Marka tescil sürecini yakından takip edenlerin bildiği üzere Türk Patent ve Marka Kurumu; belgeleri eksiksiz olan her başvuruyu değerlendirir. Ardından, markayı Resmi Marka Bülteni’nde yayınlar. Bu süreçte, markaya dair herhangi bir itirazın olup olmayacağına bakılır. Bilhassa isim benzerliklerinin olması halinde üçüncü kişiler bu duruma itiraz edebilirler. Sonuç olarak, marka tescil sorgulama işleminin yapılmadığı hallerde marka sahibinin başı derde girebilir. Bu noktada, bir danışmanlık şirketinden yardım almak mantıklı olabilir.