Diş Bakımında Nelere Dikkat Edilmeli?

Ağız ve diş sağlığı dendiğinde akla yalnızca ağız ve diş bakımı gelmemelidir. Dişlerde oluşabilecek şikâyetler vücutta bazı hastalıkları işaret edeceği gibi ağız bakımının ihmali de farklı sağlık problemlerinin çıkmasına sebep olabilir.

Ağız ve diş bakımı, her bir bireyin düzenli bir şekilde her gün aksatmadan yapması gerekli bir bakımdır. Ağız ve diş bakımında en önemlisi ağız bakım aşamalarını doğru yapıp yapmadığınızdır, emin olmalısınız.
Besinlerin insan vücudu ile ilk buluştuğu nokta ağızdır. Bu sebeple ağız ve dişlerde oluşabilecek bakteri oluşumunun önlenmesi, diğer hastalıkların çıkmasına engel olmak adına da oldukça önemlidir. Ağız ve diş hijyeni için protezlere zararı olmayan,  protezler için üretilen diş macunları kullanılmalıdır. Diş Protezi aşındıracak tozlar kullanmayın. Diş fırçası protezlerin yüzeyini çizmemelidir.

Doğru Diş Fırçalama Tekniği

Dişler fırçalanırken, diş ve diş etlerine paralel olarak dairesel hareketler yapmalısınız. Diş fırçalaması sırasında, dişlere ya da diş etlerine hafif veya çok kuvvetli baskı yapmalısınız. Dairesel hareketlerden sonra, diş etinden dişe ve ağız boşluğuna doğru fırçalama yapılmalıdır.

Sağ, sol ve alt çene dişleri özenli bir şekilde fırçalanmalıdır. Diş fırçalama da, dil fırçalama ile devam edilmelidir. Dilinizin arka sırt kısmından başlanıp, öne doğru fırçalama yapılmalıdır. Dil fırçalama için özel bir şekilde hazırlanan ve genel de diş fırçalarının üst, arka bölümünde bulunan dil temizleyici bundan dolayı kullanılabilir.

Ağız Yapınıza Uygun Diş Fırçası Seçimi

Diş temizliği için, diş fırçalarının niteliği ve dişlere olan uygunluk çok önemlidir. Diş fırçasının sapı kolay kullanıma olanak vermesi açısından esnek boyunlu olmalıdır. En sağlıklı diş fırçası, bireylerin dişlerini fırçalarken en rahat ettiği diş fırçasıdır.

Diş fırçalarının, çok sert veya aşırı yumuşak olmasına dikkat etmelisiniz. Uzman Dr. Beste Işıl Gürsel olarak size göre uygun olan diş fırçasını almanızı öneriyorum. Bununla ilgili bana danışarak bilgi sahibi olabilirsiniz.
Diş fırçala işlemini daha rahat bir hale getirmek isteyenler için manuel fırçaların dışında, pilli diş fırçaları da bulunuyor. Bu fırçalar, titreşimli ve döner başlığı ile etkili olarak diş yüzeyinin temizlenmesine destek olur. Manuel veya pilli diş fırçası kullanımı kişisel bir tercih olacaktır

Her Diş Fırçalamada Diş İpi Kullanılmalı mı?

Diş ipini mümkün olduğunca günlük yaşamda, diş temizliğinin önemli bir parçası olarak görmelisiniz. Çünkü düzenli diş ipi kullanımı, diş fırçalarının ulaşma sıkıntısı çekiği noktalara ulaşarak, gıda artıklarını temizler. Yemek artıklarının bu şekilde düzenli olarak temizlenmesi, diş çürüklerinin meydana gelmesini önemli derece de engeller.

Diş ile ilgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Sert bir diş fırçası dişlerini çok daha iyi temizler! Dişleri iyi bir şekilde fırçalamak, fırça sertliğinden dolayı değil, fırçalama tekniği ile ilgilidir. Genel de orta sertlikte olan diş fırçaların kullanımı sizin çok daha uygun olacak. Çok sert fırçalar, dişlerinizi aşındırabilir.