Desülfürizasyon Nedir?

Endüstriyel sistemlerin faaliyetlerine sorunsuz bir şekilde devam edebilmesi adına birtakım şeylere ihtiyaç duyulur. Her şeyden önce, filtreleme sistemlerinin son derece gerekli olduğundan bahsedebiliriz. Tozların yakalanması ve uzaklaştırılması sayesinde sanayideki üretim faaliyetlerinin ortaya çıkarmış olduğu hava kirliliğinin etkisi azaltılır. Bunun yanı sıra, gazların yıkanması da oldukça önemlidir.

Desülfürizasyon Hakkında Bilinmesi Gerekenler!

Her şeyden önce, kimyasal ve biyolojik olmak üzere iki farklı desülfürizasyon sisteminin olduğunu ifade etmek gerekir. Kimyasal desülfürizasyon; adından da tahmin edilebileceği üzere biyogaz içerisinde bulunan hidrojen sülfür gazının prosese ve proses ekipmanlarına vermiş olduğu zararı engellemek ile ilgilidir. Bir başka deyişle, biyogazın kimyasal ile yıkanması olarak tanımlanabilir. Her şeyden önce, biyogazın içi özel dolgu malzemesi ile dolu olan kulelerden geçirilmesi söz konusudur. Ancak, biyogaz; söz konusu geçiş sırasında bilhassa hidrojen sülfür ile tepkimeye girecek kimyasal ile temas ettirilir. Bu husus; kimyasal desülfürizasyonun en önemli aşaması olarak gösterilebilir. Hidrojen sülfür; bu tepkime sırasında faz değiştirir. Ardından, suya karışır. Bu sayede, biyogaz içerisinden ayrışmış olur.

Kimyasal desülfürizasyon sisteminin tasarlanması oldukça zordur. Birtakım bilgilerin ivedilikle bilinmesi ve dikkate alınması gereklidir. Söz konusu bilgiler arasında biyogaz içerisinde bulunan hidrojen sülfür değeri, yıkama sonrası talep edilen hidrojen sülfür miktarı, gaz debisi yer alır. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi iki farklı desülfürizasyon seçeneği vardır. Kimyasal ve biyolojik olarak bilinen bu seçeneklerin farklı özellikleri mevcuttur. Bir başka deyişle, her ikisi aynı değildir. Örneğin, kimyasal desülfürizasyon yönteminde kulenin içerisine kesinlikle oksijen verilmez. Bu durum; biyogaz kalorifik değerinde düşüş yaşanmamasını sağlar. Ayrıca, sistemin değişik debilerde çalışması söz konusu olsa dahi hidrojen sülfür değerlerinde herhangi bir salınım meydana gelmez.

Kimyasal desülfürizasyon; sahip olduğu avantajlar ile dikkat çeker. Her şeyden önce, ilk yatırım maliyetinin biyolojik desülfürizasyona kıyasla çok daha düşük olduğunu ifade etmeliyiz. Bu durum; bilhassa yatırımcılar için önemlidir. Parasının karşılığını almak isteyen yatırımcıların tercihi kimyasal desülfürizasyon olmalıdır. Buna ek olarak, bu yöntem; her ne kadar planlı ya da plansız duruşlar olsa da kaldığı yerden hidrojen sülfür arıtımına devam eder.

Biyolojik Desülfürizasyon Nedir?

Desülfürizasyon; en basit haliyle, hidrojen sülfür gazının biyogazdan uzaklaştırılmasıdır. Bu işlem sırasında hem kimyasal hem de biyolojik yöntem kullanılır. Biyolojik desülfürizasyon sürecinde ilk olarak biyogazın özel dolgu malzemesi ile dolu kulelerden geçirilmesine rastlanır. Ancak, kimyasal yönteme kıyasla biyogazın herhangi bir kimyasal ile temas etmemesi söz konusudur. Fakat, hidrojen sülfür giderimi adına kule içerisinde oluşturulmuş ve dolgu yüzeylere tutunmuş özel bir bakteri türünden yararlanılır. Bir başka deyişle, bu yöntemde bakteri devreye girerek hidrojen sülfürün parçalanmasını sağlar. Fakat, bu olayın gerçekleşmesi adına kule içerisine düzenli olarak oksijen ve bakterileri beslemesi adına özel besin takviyeleri gönderilir.

Biyolojik desülfürizasyon; kimyasal yönteme kıyasla daha maliyetlidir. Ancak, işletme maliyeti zannedildiği kadar yüksek değildir.

Biyolojik Desülfürizasyonun Avantajları Nelerdir?

Desülfürizasyon; hidrojen sülfür gazının biyogazdan uzaklaştırılmasını sağlar. Hem kimyasal hem de biyolojik desülfürizasyon seçenekleri mevcuttur. Her birisinin farklı özellikleri vardır. Biyolojik desülfürizasyon; biyogazın özel dolgu malzemesi ile dolu olan kule içerisinden geçirilmesi olarak da özetlenebilir. Ancak, biyogazın herhangi bir kimyasal ile temas etmesine kesinlikle rastlanmaz. Hidrojen sülfürün giderilmesi dolgu yüzeylere tutunan özel bir bakteri türü ile sağlanır. Bakteri; tahmin edilebileceği üzere hidrojen sülfürün parçalanmasını sağlar. Bu noktada, bakterinin bu görevini yerine getirmesi adına kule içerisine kontrollü olarak oksijen gönderimi yapılır.

Biyolojik desülfürizasyon sistemleri yaygın olarak tercih edilir. Ancak, ekonomik açıdan çok doğru bir tercih olmadıklarını ifade etmek gerekir. Bilhassa ilk yatırım maliyetleri yüksektir. Ancak, kimyasal desülfürizasyona kıyasla işletme maliyeti açısından daha iyi bir seçenek oldukları söylenebilir. İşlemler sırasında kule içerisine verilen oksijen; her ne kadar bakterinin görevini sorunsuz bir şekilde yapmasını sağlasa da biyogazın kalorifik değerini düşürmesinden dolayı dezavantajlıdır. Buna ek olarak, biyolojik desülfürizasyon olmazsa olmazdır. Çünkü, biyogaz içerisinde bulunan hidrojen sülfür oranının yüksek olması beraberinde birçok sorunu ortaya çıkarır. Bilhassa kule içi dolgularda istenmeyecek türden tıkanmalara sebebiyet verir. Söz konusu sistemden tahmin edilebileceği üzere atık çıkar. Bu atık; digester çıkışı gübrenin çok daha zengin hale getirilmesi adına kullanılır.

Kimyasal Desülfürizasyon Nedir?

Kimyasal desülfürizasyon ile biyolojik desülfürizasyon arasında birtakım ortak özellikler vardır. Biyogaz içerisinde bulunan hidrojen sülfür gazının hem prosese hem de proses elemanlarına vermiş olduğu zararı engellemek adına farklı bir yola başvurulur. Biyogazın kimyasal ile yıkanması yöntemine kimyasal desülfürizasyon adı verilir. Biyogaz; tıpkı biyolojik desülfürizasyonda olduğu gibi bu yöntemde de içi özel dolgu malzemesi ile dolu olan kuleden geçirilir. Söz konusu geçiş sırasında biyolojik desülfürizasyondan farklı olarak hidrojen sülfür ile tepkimeye girilmesi söz konusu olur. Bir başka deyişle, gerekli bir kimyasal ile temas sağlanır. Hidrojen sülfür; kimyasal tepkime sırasında faz değiştirir. Suya karışır. Bu sayede, biyogaz içerisinde ayrışmış olur. Kimyasal desülfürizasyon amacına ulaşmış olur.

Kimyasal desülfürizasyon sırasında bazı hususlara dikkat edilmelidir. Her şeyden önce, biyogaz içerisindeki hidrojen sülfür değeri önemlidir. Ayrıca, gaz debisi, yıkama sonrası istenen hidrojen sülfür miktarı gibi bilgiler; bu sürecin doğru bir şekilde tamamlanması adına önem taşır. Buna ek olarak, kimyasal desülfürizasyon; biyolojik desülfürizasyondan farklı olarak kulenin içerisine oksijen verilmesiyle avantajlı olduğunu ispat eder.