Efsanevi müzik grubu Joy Division’un hikayesinin anlatıldığı bu filmde yönetmen koltuğunda Anton Corbjin oturuyor. Aynı zamanda da Deborah Curtis’in ‘’’Touching from a Distance’’ kitabından sinemaya uyarlanmış olan filmin senaristliğini ise Matt Greenhalgh üstlenmiş. Orijinal adı Control olan film BAFTA, Cannes gibi çeşitli film festivallerinden toplamda 31 ödül almış ve 35 de adaylığı bulunuyor. Biyografi, dram ve müzik türlerinde karşımıza çıkan filmin oyuncu kadrosunda ise Sam Riley, Samantha Morton ve Craig Parkinson bulunuyor.

 

Film, müzik tarihinin gerçekten de nev’i şahsına münhasır figürlerinden biri olan Joy Division grubunun mikrofonu olan müzisyen Ian Curtis’in öyküsünü anlatan ve 2007 Cannes Film Festivali Yönetmenler Haftası’nın açılış filmi olarak, topladığı övgü ve ödüllerle özellikle dikkat çekmiştir. Post-rock döneminin en bilinen eserlerine imza atan ve isminden dolayı tartışılan bu grup, birçok müzik otoritesine göre, orijinal punk sound’un en meşhur temsilcisi olarak kabul ediliyor. Joy Division, sadece iki stüdyo albümüyle büyük bir başarı yakalamış ve solistleri Ian Curtis’in 1980 yılında intihar etmesi üzerine dağılmıştı. Control’ un yönetmenliğini yapan Hollandalı ünlü fotoğraf sanatçısı ve video klip yönetmeni Anton Corbjin’nin ilk uzun metraj filmidir.

 

Film izle ise Ian Curtis’in ve Joy Division’un başlangıcından itibaren anlatılan öyküsüne tanık oluyoruz. Ian Curtis, alışılagelmiş Rock yıldızlarından değildir.18 yaşında sosyal servislerde bir danışman olarak çalışmaya başlamış, 19 yaşında evlenmiş ve 22’sinde ise baba olmuştur. Modern toplum düzeninin bireylere dikte ettiği yaşam tarzını çok erken benimsemiştir. İçindeki bu sıkışmışlık ise onu erken yaşta müziğe ve yazmaya itmiştir. Curtis dönemin ve punk tarihinin en ünlü grubu olan Sex Pistols’un bir konserine gittikten sonra, aynı tarz müzik yapmaya karar verir. Ardından Joy Division adlı grubu kurar. Curtis liderliğindeki bu yeni punk grubu kısa sürede Manchester müzik piyasalarını etkileyecektir. Fakat şöhreti arttıkça iki farklı dünya arasında sıkışıp kalır ve eşi ve kızından uzaklaşmaya başlar. Bir anda yükselen ve 24 yaşında intihar eden Ian Curtis’in hikayesi eşi Debbie Curtis’in anıları eşliğinde anlatılıyor.

 

 

https://www.fullhdfilmizlesene.pro