"Boşanma avukatı" terimi, boşanma, nafaka, velayet, mal paylaşımı vb. gibi aile hukukunu veya medeni hukukun bir dalını ilgilendiren davalara bakan hukukçuyu ifade eder. Boşanma avukatlarının kendilerini aile avukatı olarak da adlandırdıkları görülmektedir.

Türk Medeni Kanunu'na göre boşanma ancak hakim onayı ile mümkündür. Aile mahkemesinin kararı kesinleşir kesinleşmez mahkeme bir örneğini nüfus kayıtlarının güncellenmesi için nüfus müdürlüğüne gönderir ve bu şekilde boşanma kayıtlara da yansımış olur. Türk Medeni Kanunu’nda boşanma nedenleri tek tek belirtilmiş olup mahkemece, Türk Medeni Kanunu’nda sayılan nedenler dışında herhangi bir nedenle boşanmaya karar verilmez. Yasada boşanma sebepleri olarak; zina(TMK 161), hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış(TMK 162), suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme(TMK 163), terk(TMK164), akıl hastalığı(TMK165) ve evlilik birliğinin temelinden sarsılması(TMK 166) olarak belirtilmiştir.

Anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davaları, boşanma davalarının altına düştüğü iki kategoridir. Boşanma şartları davanın mahiyetine göre farklılık göstermektedir. Çekişmeli boşanma davalarında, boşanma davası usulüne uygun olarak açılmadan, hukuki boşanma sebeplerinden en az biri oluşmadan, boşanma sebeplerinden en az biri oluşmadan ve boşanma prosedürü usulüne uygun olarak takip edilmeden boşanma kararı verilememektedir. Anlaşmalı boşanma ise en az bir yıl süren evliliklerde, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi ile gerçekleşmektedir. Anlaşmalı boşanma davasında mahkemece evliliğin temelden sarsılmış olduğu kabul edilmektedir.

Boşanma fikri gerçeğe dönüştüğünde bir avukat tutmanın gerekip gerekmediğini merak etmek gayet normaldir. Neticede avukat tutmak büyük bir masraftır. Boşanma nedeniyle zaten önemli mali kayıplara katlanacakken, temsil için birde boşanma avukatı tutma masrafına katlanmak adil görünmeyebilir. Gerçek şu ki, yardımcı olması için bir avukat tutmamak çok daha fazlasını kaybetmenin yolunu açabilir. Avukat ile temsil olmadan, uzun vadede işe yaramayacak bir boşanma kararını kabul etmek zorunda kalabilir veya mahkeme nezdinde davadaki konumunuza ve çıkarlarınıza zarar verecek belirli usuli işlemleri yerine getirmede gecikebilir veya hiç yapamayabilirsiniz. Peki boşanma davasında avukat ne yapacaktır? Muhakkak, boşanma avukatı, sizin çıkarlarınıza ve yasalara uygun olan adil bir sonuç elde etmek için bütün bilgi birikimini ve tecrübesini ortaya koyacaktır.

Deneyimli bir boşanma avukatı ile konuşmaya hazır hissettiğinizde boşanma davanızı mümkün olan en kısa sürede oluşturmaya başlamaktan çekinmemeniz gerekir. Zira, güvenilir bir boşanma avukatı ile ne kadar çabuk bağlantı kurar ve davanız için ihtiyaç duyacağınız materyalleri toplamaya başlarsanız, tüm boşanma süreci sizin için o kadar sorunsuz ilerleyecektir.