Van’ın Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, Van’daki yerel ve ulusal basın temsilcileriyle bir araya gelerek göreve geldikleri 2,5 yıllık süreçte Edremit İlçesi’nde yapılan hizmetlerden bahsetti.

Başkan Say, 2021 yılı içerisinde tamamlanan projelerin toplam maliyetinin 250 Milyon TL olduğunu, bunun 50 Milyon TL’sini kendi bütçelerinden karşıladıklarını ve 200 Milyon TL’nin ise dış kaynaklar tarafından karşılandığını belirtti.

Görevi devraldıkları günden bugüne kadar birçok yeni yol açtıklarını, kilit taşı ve asfalt döşediklerini belirterek, bunun dışında park ve yeni oyun alanları, kamelya ve bank, temizlik ve sıfır atık projesi kapsamında birçok çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi.

Başkan Say, rutin belediyecilik faaliyetleri dışında önem arz eden projelerden de bahsederek, Millet Kıraathanesi, Dr. Miyazaki Koru Parkı, Kent Ormanı, Sürekli Eğitim Merkezi, Şabaniye Millet Bahçesi, Dalış Okulu, Yürüyüş Yolu, Halk Ekmek, Edremit Bahçesi, Semt Parkları, Taksi Durakları, Makine İkmal Kampüsü ve Temizlik Garajı gibi projeleri tamamladıklarını dile getirdi.

Öte yandan Liman Cafe, Seyir Cam Terası Projesi, Yarı Kapalı Yüzme Havuzu, Gençlik Merkezi, Edremit İlçe Stadyumu, Semt Sahaları, Teleferik, Yer Üstü Kapalı Çöp Toplama Sistemi, Bisiklet Yolu, Yüzen Otel, Sahil Bandı 2. Etap, Sahil Park ve Cafe, Aile Toplum Merkezi, Millet Bahçesi, Yöresel Ürünler Pazarı, Lalapaşa Park Projesi, Spor Köyü, Erdemkent TOKİ Park, İskele Cafe ve Bisiklet Durağı, Glutensiz Fırın / Cafe, Urartu Şamran Bahçesi, Sera Projesi, Engelsiz Yaşam Merkezi, Dr. Miyazaki Anıt Koru Park projeleri gibi birçok projenin de devam ettiğini belirten Başkan Say, bu projelerin bazılarının 2021 yılı içerisinde tamamlanabileceğini söyledi.

“BELEDİYECİLİK YATIRIMI OLMAYAN BİR BELEDİYE DEVRALDIK”

Görevi devraldıklarında kamusal yatırımlar dışında yerel yönetim anlamında yatırımın olmadığı bir belediye devraldıklarını dile getiren Başkan İsmail Say, “31 Mart 2019 yılı itibarıyla sahil bandının bir kısmı yapılmış, belediyenin ve diğer kamusal yatırımlar dışında Edremit’te belediyecilik ve yerel yönetim anlamında bir yatırımın olmadığı bir belediye devraldık. Sahil bandı yatırımının da İller Bankası üzerinden kredisini ödüyoruz, borçlanma ile yapılan bir yatırım. Tabii ki Edremit’in ondan önceki fiziki yapısı gerçekten çok kötüydü, barakalarla işgal halindeydi. Özellikle vatandaşın rahatça dolaşabileceği bir alan değildi. Bu anlamda Edremit’in siluetini, fiziki yapısını bu manada hakkı da teslim etmek anlamında bizden önce görev yapan Atif Çiçekli Kaymakamımıza çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“EDREMİT’İN ALT YAPI SORUNU VAR”

Edremit’in alt yapı sorunları olduğunu vurgulayan Say, bu konuda çalışmaların devam ettiğini belirterek, “Seçim döneminde olayın ayrıntılarını öğrendiğim ve şu anda yapımı devam eden Edremit’in altyapı sorunu var. Merkez ilçe olmuş, 130 bin nüfusu olan Edremit, sadece Van’ın değil bölgenin gözdesi olan bir ilçe ama maalesef yüzde 60’ında fosseptik çukuru bile yok. Normalde kanalizasyon olması gerekirken, kanalizasyon yok. Bunun dışında bir fosseptik bile yok. Bir tarafıyla kasaba dediğimiz, 10 yıl önceki yeşil bölgesiyle bilinen Edremit, yine bir tarafıyla bir sınırı Erek Dağı’na, bir sınırı Gürpınar’a, bir sınırı ise Gevaş’a ve en önemlisi yüzünü Van Gölü’ne dönen kocaman bir ilçedir. Bu manada biz sadece vitrine çalışmadık. Hiçbir zamanda popülist davranmadık. Popülist bir belediye başkanı dağın ardındaki köylere hizmet götürmez, vitrine çalışır. Bunun için hiçbir şekilde seçim kaygısı veya gün ve zaman kaygısı gütmeden görevimiz ne kadar olduysa, nasibimizde ne kadar varsa o kadar hizmet verelim dedik. Bizden sonra gelecek kuşağın dua edecekleri çalışmalar yapıyoruz” şeklinde konuştu.

“YÜZEN OTEL PROJESİNİ 2022 YILINDA TAMAMLAMAYI HEDEFLİYORUZ”

Van ve bölge turizmi açısından önemli bir proje olan ‘Yüzen Otel’ projesinin 2022 yılı içerisinde tamamlanacağını söyleyen Say, “Bölge turizmine cazibe kazandıracak prestijli olan ‘Yüzen Otel’ projesi; denizcilik, otelcilik alanında eğitim gören üniversite ve lise öğrencilerin staj yapacağı bir uygulama otelidir. 30 odalıdır. Deniz üzerinde hem konaklama hem restoran kafe hizmetleri hem de toplu organizasyonlar anlamında benzersiz bir deneyim sunmak açısından turizme büyük bir katkısı olacaktır. Tatvan Tersanesinde yapımı edem ediyor. 2022 yılı içerisinde de tamamlamayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

 “YÖRESEL ÜRÜNLER PAZARI PROJESİNİN MALİYETİ 2 MİLYON TL”

Kocaeli Parkı’nın karşısında bulunan arazide yapılan Yöresel Ürünler Pazarı Projesi için toplam 2 Milyon TL maliyet olduğunu söyleyen Başkan İsmail Say, “Yöresel Ürünler Pazarı Projesine kısa sürede başlanarak bitme aşamasına geldi. Yakın zamanda açılışı yapılarak, halkımızın hizmetine sunulacaktır. Kadınların el emeğiyle ücretsiz sergilenecek stantlar yapıyoruz. Yaptığımız projelerin kaynak kısmını ikiye ayırıyoruz. Biri öz kaynak, yani kendi bütçemizden karşıladığımız.  Yöresel Ürünler Pazarı’nın maliyeti yaklaşık 2 Milyon TL, bunun yaklaşık yüzde 60’ına yakınını kendi öz kaynaklarımızdan karşıladık. Bunun yüzde 40’ını ise DAP İdaresinden karşıladık. Ama Millet Bahçesi gibi Alt Yapı gibi bakanlık kaynaklı proje odaklı çalışmaların tamamını bakanlık karşılıyor, biz o işin takipçisi oluyoruz. Mesela Alt Yapı böyle ama Alt Yapı bittikten sonra onun üzerine dökülecek asfaltı belediyemiz dökecek. Her iki kaynağı toplayacak olursak Edremit son 2,5 yılda 250 Milyon TL’lik bir yatırım aldı, alıyor. Ama bunun yaklaşık 50 Milyon TL’sini kendi öz kaynaklarımızdan harcadık. Yani bu şu demek; yaklaşık 200 Milyon TL dış kaynaktan bakanlıklardan, kurumlardan Edremit’e kazandırdığımız bir yatırım söz konusu” diye konuştu.