Adalet Bakanlığı hakim ve savcı alımı yapacağını duyurdu. Yapılan açıklamanın ardından gözler hakimlik sınavına çevrildi. Hakim veya savcı olmak isteyen vatandaşlar konu hakkındaki detayları araştırıyor. Peki, hakim ve savcı alım başvuruları ne zaman başlayacak?

HAKİMLİK SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK?

Adalet Bakanlığı hakim savcı alımının ne zaman yapılacağı henüz belli olmadı. Yalnız yıl sonuna kadar yapılacağı belirtildi. Adalet Bakanlığı hakim savcı alımı alımı ile ilgili detayların netleşmesinin ardından haberimizde yer alacak. 2018 Hakimlik Sınavı üç ayrı grup için 29 Aralık 2018 tarihinde gerçekleştirilmişti.

HAKİMLİK BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

2019 yılı hakimlik sınavı başvuru şartları henüz açıklanmadı. Ancak geçen yıl başvuru şartları şu şekildeydi; 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanununa göre adaylığa atanacakların aşağıdaki şartları taşımaları gerekmektedir: a) Türk vatandaşı olmak, b) Adli yargı hâkim ve savcı adaylığı ile idari yargı hâkim adaylığı için giriş sınavının yapıldığı yılın Ocak ayının birinci günü itibarıyla 35 yaşını (doğum tarihi 01.01.1983 ve daha sonra olanlar) doldurmamış olmak, Avukatlık mesleğinden alınacak adlî yargı hâkim ve savcı adaylığı için; yazılı yarışma sınav tarihi itibariyle avukatlık mesleğinde fiilen en az üç yıl çalışmış olmak ile, yazılı giriş sınavının yapıldığı yılın Ocak ayının birinci günü itibarıyla 45 yaşını (doğum tarihi 01.01.1973 ve daha sonra olanlar) doldurmamış olmak, c) Adlî yargı – avukatlık adlî yargı adayları için; hukuk fakültesinden mezun olmak veya yabancı bir hukuk fakültesini bitirip de Türkiye'deki hukuk fakülteleri programlarına göre eksik kalan derslerden sınava girip başarı belgesi almış bulunmak,

HUKUK MESLEĞİNE GİRİŞ SINAVI GELİYOR

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, "Hukuk mesleğine giriş sınavı getiriyoruz. Bir meslek sınavına girilecek ondan sonra mesleğe kabul işlerinde süreç başlayacak. Nitelikli hukukçu yetişmesine katkı sağlayacak. Hakim ve savcı yardımcılığı konusunu önemsiyoruz. Hem teori hem pratiği artıracak. Hakim yardımcılığından sonra hakim olmak için sınava girecek. Tüm bu süreçlerden sonra hakim ve savcı cübbesini giyip mesleğini ifa edebilecek." dedi.